Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Útmutató a bőrápoló összetevőkhöz, amelyek egyszerűen károsak a bőrre.

Útmutató a bőrápoló összetevőkhöz, amelyek egyszerűen károsak a bőrre.

A kozmetikai termékeket általában úgy vásároljuk, hogy mennyire ismertek a nevük, márkájuk. A címkéken lévő kis szöveget már el sem olvassuk.

De mire figyelj, ha arról van szó, hogy mely bőrápoló termékek összetevői károsak a bőrödre?

Például a következő összetevők:

  1. Kémiai napszűrők
  2. Alumínium klórhidrát
  3. Polietilén-glikolok
  4. Tartósítószerek
  5. Formaldehid
  6. Parabének
  7. Parfümök
  8. Ftalátok
  9. Petróleum

1. Kémiai napszűrők

A rosszindulatú listánk élén a fényvédő krémekben használt kémiai fényszűrők állnak. Ezeket nem szabad összetéveszteni az ásványi fényvédőkkel. A kémiai szűrők elnyelik a nap káros sugarait, míg az ásványi fényvédő visszaveri a káros sugarakat a bőrről.


Egészen a közelmúltig a kémiai napszűrők voltak a legnépszerűbb választások a fogyasztók körében. Az egyik fő ok szigorúan hiúságból fakad. Az emberek nem szeretik az ásványi fényvédők által kínált kísérteties fehér megjelenést, de itt van a hiúság hátránya.


A Hawaii Egyetemen és 6 másik országban (Ausztrália, Mexikó, Palau, Key West, Virgin-szigetek, Aruba) végzett tanulmányok betiltották az ezeket az összetevőket tartalmazó fényvédőket.

Mik is ezek az összetevők?

Oxibenzon

Oktokrilén

Avobenzon

4-metil-benzilidén kámfor

Triklozán

Metil-parabén

Etil-parabén

Butil parabén

Benzil parabén

Ezek a fényvédő összetevők elpusztítják a korallzátonyokat. És itt van egy elrettentő tény: egy olyan vegyi anyag, mint az oxibenzon, annyira mérgező, hogy egyetlen csepp hat olimpiai méretű úszómedence térfogatú vizes oldatába hígítva elegendő a korallok pusztulásához.

Fel kell tenned magadnak a kérdést, hogy a fényvédő és más, ezeket a vegyszereket tartalmazó bőrápoló termékek valóban az, amivel meg akarod áztatni a tested a vízben? Mert ha ilyen alacsony dózisban és riasztó sebességgel ölnek meg korallzátonyokat, gondolj arra, mit tesznek a testeddel.


Mindössze 20 perccel az oxibenzont tartalmazó fényvédő krém felvitele után már mérhető a vizeletben a szintje.

Tanulmányok szerint az USA lakosságának több mint 80%-ának vérében van oxibenzon.


Ezen összetevők némelyike ​​endokrin-rombolónak tekinthető, amelyek olyan vegyi anyagok, amelyek befolyásolják hormonjainkat.

Gondoljunk csak a fehér orrú, tengerparti életmentő klasszikus képére. Kevesebbet aggódjál a kinézeted miatt, és többet a szervezetedbe kerülő méreg miatt. Viseld a természetes fényvédőt tiszteletjelként, és mások is ezt fogják tenni.

 

2.Alumínium klórhidrát

A rosszindulatú termékek listáján a következő az alumínium, amely számos formában belopódzik a bőrápolási rutinunkba, de gyakori összetevő a dezodorokban, főleg izzadásgátlókban található alumínium-klórhidrát.


A funkció célja, hogy szándékosan eltömítse a pórusokat, és megakadályozza az izzadást. Ez önmagában nem természetes folyamat, hiszen így szabadulnak ki a méreganyagok szervezetünkből. Szerencsére van alternatíva, és a dezodor funkciója teljesen más, mint az izzadásgátlóé.


A dezodorok továbbra is lehetővé teszik az izzadságot, de a dezodor, ahogy a szó már sugallja, segít leküzdeni a szagokat okozó baktériumokat, így semlegesíti a rossz szagot.


Neked, fogyasztónak tágra nyílt szemmel kell bemenned, és olyan biztonságosabb természetes megoldások felé kell fordulnod, amelyek nem tartalmazzák ezeket az alumínium-összetevőket.


 

3.Polietilén-glikolok

A csúnya listán a következő helyen állnak a PEG-ek vagy a polietilén-glikolok.

Általában egy szám kapcsolódik a PEG-hez – például a Peg 40 hidrogénezett ricinusolajként szerepel.


Nos, ez elsőre elég ártalmatlannak hangzik, és a kozmetikai gyártók szemszögéből nézve a PEG a kedvenc összetevője, mert olcsó, és jól oldódik az olajok vízben való keveréséhez, például arcpermethez, testpermethez és samponokhoz.


Az ok, amiért a polietilén-glikolok a 3. helyet foglalják el a számodra káros összetevők listáján, mert a PEG előállítása és izolálása során egy 1,4-dioxán nevű összetevőt használnak fel, amely szennyeződéseket hagy maga után, amelyeket aztán a végtermékbe kevernek.


Ha nem távolítják el vagy nem tisztítják megfelelően, ezek az oldószerek ismert rákkeltő anyagok.

 

4.Tartósítószerek

A tartósítószerek a következő helyen állnak a bőrápoló összetevők listáján, amelyek károsak.

Mindannyian hallottunk a formaldehidről vagy a parabénekről, de először ismerkedjünk meg a tartósítószerekkel. Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy szükség van rájuk, és itt van az ok.

Bármi, ami vizet tartalmaz, végül baktériumokat, élesztőt és penészt tartalmaz.


Ha adok egy pohár vizet, és megkérném, hogy várjál egy hetet vagy egy hónapot, mielőtt meginnád, akkor nem tennéd, mert már mikroszkóp nélkül is tudni fogod, hogy a pohár víz szennyezett… baktériumokkal, élesztőkkel és penészgombával.


A tartósítószerek hiánya valójában többet árt, mint használ. A jó hír a tartósítószerekkel kapcsolatban az, hogy egy kevés sokra megy, és vannak olyanok, amelyek „természetesnek” minősülnek, és a termék biztonságossá tételéhez szükséges mennyiség: 1% .


Kérjük, ne ess abba a csapdába, hogy az E-vitamin természetes tartósítószer. Ez egy antioxidáns, és bár elősegíti a termék stabilitását, nem lehet az egyetlen tartósítószer a termékben, és nem is szabad.

Most, hogy megállapítottuk, hogy szükségünk van tartósítószerekre, mire kell még figyelnünk?


 

5.Formaldehid

A formaldehidről nem kell túl sokat beszélni. Remélem, tudod, hogy ez egy balzsamozó folyadék a holttestek előkészítésére, de feltétlenül tudnod kell, hogy allergiás reakciókat és bőrirritációt okoz.

Az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) a formaldehidet valószínűsíthetően humán rákkeltő anyagnak minősítette. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a „valószínű”-t érdemes kerülni a könyvemben. És ez az EPA-tól származik.


 

6.Parabének

A parabének azért jelentenek problémát, mert könnyen behatolnak a bőrbe, és endokrin-rombolónak tartják, csakúgy, mint a kémiai napszűrőket, mivel utánozzák az ösztrogént.


A parabének megtalálhatók az emberi mellszövet biopsziájában, és feltételezhető, hogy összefüggés lehet az ezt az összetevőt tartalmazó kozmetikumok között.

 

7.Parfümök

A legbosszantóbb abban, hogy a „Parfümök” összetevőként szerepelnek, az az, hogy ez egy szabadalmaztatott formula. Más szóval, ez egy szerzői jog által védett titok.


Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk meg, hogy milyen összetevők vannak a mérgező levesben, az általános nevén „parfüm”, amely több mint ezer kémiai vegyületet képes felvenni egyetlen illat létrehozására.


Reggeltől estig ki vagyunk téve ezeknek az illatoknak, amelyek gyakori mellékhatásokat okoznak az emberek számára, a krónikus fejfájástól az agyködig.


 

8.Ftalátok

A ftalátokat a műanyagiparban használják a műanyagok tartósabbá tételére. Ez az egyetlen vegyszer annyira rossz, hogy az illatgyártó cégek lassan elkezdik ftalátmentesként feltüntetni parfümeiket, mint előnyt.


 

9.Petróleum

A kőolaj alapú ásványolajok nagyrészt kőolajfolyadékokból származnak, különféle, oldószereket használó petrolkémiai extrakciós módszerekkel.


Ezen oldószerek közül sok karcinogénnek minősül. Ezenkívül ezek az olajok viszkető és égő érzést, valamint kiütéseket és pattanásokat okozhatnak.


 

Íme néhány összetevő neve, amelyekre még érdemes figyelni és elkerülni:

Paraffinum Liquidum

Vazelin

Cera Microcristallina

Ozokerit


 

De akkor mit tehetsz?

Ez az információ elsőre ijesztőnek tűnhet, de a döntés a kezedben van és tőled függ természetesen, hogy milyen termékekre költöd a megkeresett pénzedet.


A gyártók gyorsan tanulnak, és csak akkor kezdenek el biztonságosabb bőrápoló termékeket gyártani, amelyek jobbak Számodra és a Bolygó számára, ha megtudják, hogy vannak jobb alternatívák, amelyeket te személyesen támogatsz a saját pénzedből.


 

Mik az alternatívák?

A választás a tiéd! Keress és támogass olyan márkákat, amelyek elkötelezettek amellett, hogy olyan termékeket hozzanak létre, amelyek biztonságosak a számodra és családod számára, de a környezet számára is.

Mire figyelj?

Az összetevők átláthatók legyenek a címkén. Használj természetes és növényi alapú összetevőket. Nézd meg, hogy az adott termék mennyi energiát fordít a hulladékmentességre.

Csak egy testünk és egy bolygónk van, mindkettő értékes számunkra.