Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a pillangóborsó virág, és miért érdemes kipróbálnod?

Mi az a pillangóborsó virág, és miért érdemes kipróbálnod?

Honnan ered, mire is jó a pillangóborsó virág? Miért nevezik színváltó mágikus növénynek? Milyen jótékony hatással lehet bőrödre, hajadra? Olvasd el cikkünkben....

A pillangóborsó (Clitoria ternatea), egy Délkelet-Ázsiában őshonos és elsősorban Thaiföldön termesztett növény élénk színű virága. Nevét a virágok alakjáról és méretéről kapta, mivel a kékes, lila virágok belseje körülbelül akkora, mint egy borsó, a külső részük pedig nagyon hasonlít a pillangószárnyakra. Kék virágnak vagy ázsiai galambszárnynak is nevezik.

A hagyományos indiai (ájurvéda) és a hagyományos kínai orvoslásban használt pillangóborsó virágokat különféle egészségügyi problémák kezelésére használták, de manapság is sok helyen alkalmazzák az egészségügyben és a szépségápolásban egyaránt.

SZÍNVÁLTÓ MÁGIA

A pillangóborsó virágok népszerűek az élelmiszerekben és italokban, mivel különleges kék színükkel már önmagukban kitűnnek, de tudnak valami még jobbat! Mágikusnak tűnő képességük van színük megváltoztatására: amikor a pillangóborsó virágot savas összetevőkkel kombináljuk, az anyag élénk lila színűvé válik. Bár ez varázslatnak tűnhet, a virág pH-szintje által okozott kémiai változás okozza a látványos jelenséget. Próbáld ki: önts egy kis citromlevet a pillangóborsóvirág-teádba, és máris láthatod a mágiát!

SZÉPSÉG ÉS ERŐ

A pillangóborsó virágnak magas az antioxidáns- és a polifenol-tartalma, és hatékonyan veszi fel a küzdelmet a glikációval, azzal a kémiai folyamattal, amikor a bőrt alkotó fehérjéket káros cukormolekulák károsítják. Ezek a tulajdonságok segítenek abban, hogy a pillangóborsó virág hatására bőr feszes, fiatalos és fényes legyen.

Magas koncentrációban tartalmaz antocianin nevű vegyületeket is, ezek ugyanazok az antioxidánsok, mint amik az áfonyát is egészségessé teszik. Ezek a flavonoid vegyületek vírusellenes, baktériumellenes és gyulladáscsökkentő szerként működnek. Mivel az antioxidánsok segítik a testet a káros szabadgyökök elleni küzdelemben, a pillangóborsó virág segíthet megelőzni a bőrnek a nap okozta károsodását, és a bőr látható öregedését.

A Journal of Pharmacy 2016-ban megjelent tanulmánya szerint a pillangóborsó virágában található antioxidánsok hatékonyan csökkentették a szabadgyökök okozta károsodást, jó hatással voltak a bőrre, a hajra és a körmökre. A tanulmány azt is megmutatta, hogy a virág mennyire hatékony más egészségügyi problémák kezelésében is, ideértve a cukorbetegség szabályozását és a központi idegrendszer működésének javítását.

A pillangóborsó virág több, mint egy gyönyörű és szórakoztató kiegészítő az ételekhez, italokhoz és bőrápolási termékekhez. A virágban található erős antioxidánsok és kémiai vegyületek felfrissíthetik a bőrt, fokozhatják a kollagéntermelést és hozzájárulhatnak egészségi állapotunk kiváló állapotának megőrzéséhez.